Recept: Pompoensoep

Herfstige pompoensoep

Heb je wel ooit een pompoen gegeten? Bij ons gold de pompoen lange tijd als iets exotisch, tot ik van mijn vriendin de tip kreeg pompoensoep te maken. En nu zijn we helemaal gek op pompoensoep! Pompoen is bovendien een prima vervanger voor de aardappel of pasta bij de hoofdmaaltijd. In de herfst worden de meeste pompoenen geoogst waardoor ze dan ook het lekkerst zijn. En ook heel belangrijk: pompoen is heel erg gezond.

De pompoenen die ik het meest tegenkom zijn de Hokkaido pompoen (donkeroranje en rond) en de Butternut (lichtgeel en langwerpig).

Voor deze soep heb ik de Butternut gebruikt, maar je kunt dezelfde soep ook maken van de Hokkaido.




Ingrediënten:
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook 
  • 1 Pompoen (Butternut of Hokkaido)
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl. kurkuma
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1 el. kerriepoeder
  • 2 eetlepels olie (kokos/olijf)
  • 1 liter water
  • scheutje sojasaus/ketjap manis 
  • gedroogde bieslook
  • mascarpone
Keukenspullen:
  • ruime kookpan
  • groot, scherp mes
  • grote snijplank
  • staafmixer
  • pollepel
Werkwijze:

Pompoen snijden en schillen is een vak apart:
  1. Snij de pompoen over de lengte doormidden. 
  2. Schep met een lepel de zaden en het binnenste draderige vruchtvlees eruit.
  3. Leg de pompoenhelft met het snijvlak op de snijplank en snijd hem in plakken. Doe dat ook bij de andere helft. 
  4. Je kunt nu redelijk gemakkelijk de smalle strookjes schil van de plakken snijden. 
  5. Snijd de pompoen in blokjes 

Nu kunnen we pas echt beginnen aan de soep:

  1. Snij de ui en de knoflook fijn.
  2. Verhit de olie in de pan en voeg de fijngesneden ui en knoflook toe.
  3. Laat de ui en de knoflook fruiten tot ze glazig zijn op een laag vuur.
  4. Voeg de kurkuma en zwarte peper toe en roer het geheel door tot de kurkumapoeder goed in de olie is opgenomen. 
  5. Voeg nu de pompoen toe en roer de blokjes goed om en om, zodat de olie goed verspreid raakt door de inhoud van de pan.
  6. Voeg nu het water, het laurierblaadje, de kerrie toe. Laat het geheel weer aan de kook komen. Laat 20 minuten zachtjes koken tot de pompoenstukjes zacht geworden zijn.
  7. Als de pompoen gaar is het belangrijk eerst het laurierblaadje op te zoeken en weer uit de soep te halen!!!
  8. Neem de staafmixer en mix het geheel tot het een gladde zachte soep is geworden. 
  9. Voeg nu naar smaak zout, ketjap/sojasaus en een klein beetje peper toe. 
  10. Je kunt nu de soep opdienen. Garneer elk bord met een beetje gedroogde bieslook en een schep mascarpone. Laat de mascarpone weg als je het lactosevrij wilt houden.

Eet smakelijk van deze heerlijke soep!
lekker # herfst # pompoen # snelensimpel # herfstkleurtje # keuken geluk


delicious # autumn # pumpkin # quick and easy # autumn colors # kitchen happiness


Ook dit recept is suiker-, gluten- lactosevrij, moermanproof.









Reacties

Populaire posts van deze blog

Breien: Wollige sjaal met simpel ajourpatroon

Oma's bloempot 2.0

Recept: Erwtensoep in de Regen (e-nummervrij)